Feiten van het zone dieet

0 Comments

Zone dieet feit # 1: Het is te veel insuline die je dik maakt en ervoor zorgt dat je dik blijft

Je kunt niet dik worden van een beetje vet in je eten, dit komt omdat vet geen invloed heeft op insuline. Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt. Dus wat maakt je dik ? Het is een teveel aan insuline . Er zijn twee manieren om insuline te verhogen in je lichaam. De eerste is door het eten van te veel vet-vrije koolhydraten, de andere is door het eten van teveel calorieën in een maaltijd.

Zone dieet feit # 2: je maag is niet heel slim

Je maag is een gigantisch vat met zuur dat niet de ene koolhydraat van een ander kan onderscheiden. Vanuit dat perspectief zal een Snickers worden afgebroken door de maag in de zelfde hoeveelheid koolhydraten zoals in 2 gram pasta. Nu zal waarschijnlijk niet zo snel vier Snickers per dag eten, maar het is heel gemakkelijk om 8 gram pasta te eten. En die 8 gram pasta zorgt ervoor dat het insuline niveaus stijgt. Hoe meer insuline je produceert , hoe dikker je wordt.

Zone dieet feit # 3: Iedereen is genetisch anders

Je kent het wel, de ene kan 3 zakken chips per dag opeten en komt geen gram aan. De ander komt al een kilo aan van alleen het kijken naar een koekje. Helaas, ongeveer 75 procent van ons hebben een relatief sterke insuline reactie op koolhydraten, wat betekent dat ons lichaam te veel insuline aanmaakt na de inname van koolhydraten. Door deze overtollige productie van insuline daalt de bloedsuikerspiegel snel, waardoor je moe wordt en meer honger krijgt. Het gevolg; je eet nog neer koolhydraten. Een visueuse circel dus. Dit noemen “koolhydratenverslaving”. Misschien heb jij hier ook last van. Als voorbeeld; Je eet om 18:00 uur een groot bord met pasta en om 9 uur MOET je weer iets eten anders ga je trillen of stort je in.

Zone dieet feit # 4: Tot 10.000 jaar geleden waren veel voedselproducten er nog niet

Nederland is echt een brood land. We eten het als ontbijt, lunch en meestal 1 keer per week ook als avondeten. Deze producten waren en 100.000 jaar geleden nog niet! En ons lichaam is genetisch gezien amper veranderd.  Voor het grootste deel dat de mens op aarde leeft aten ze slecht 2 groepen voedingsmiddelen:
- Magere eiwitten
- Groente en fruit

Granen bestonden simpelweg nog niet. En mensen van die periode waren NOOIT dik. Toen granen 10.000 jaar geleden werden geïntroduceerd zijn er 3 dingen gebeurd:
1 . Mens zijn kleiner geworden door het ontbreken van voldoende eiwitten.
2 . Ziekten van ‘ moderne beschaving ‘, zoals hartaanvallen en artritis , verscheen voor het eerst en werden routinematig gerapporteerd in de medische leerboeken van het oude Egypte .
3 . Obesitas werd een steeds bekender fenomeen. In feite , wordt geschat dat de oude Egyptenaren – met hun graan gebaseerde voeding - met ongeveer dezelfde snelheid obesitas kregen als tegenwoordig in Europa en Amerika.
Onze genen zijn de afgelopen 100.000 jaar niet veel veranderd, dus kunnen we ervan uitgaan dat dit in de toekomt ook niet snel zal veranderen. Daarom moeten we bewust zijn van wat we eten.

Zone dieet feit # 5: Je hebt vet nodig om vet te kunnen verbranden

Als je in calorieën denkt is deze verklaring niet juist, want vet bevat calorieën. Aan de andere kant, als je in hormonen denkt, is deze uitspraak volkomen logisch, omdat vet geen invloed heeft op de productie van insuline. De juiste soorten vet hebben spelen een indirecte rol in het helpen verlagen van de insuline respons op koolhydraten. Vet vertraagt ​​de opname van koolhydraten in het bloed, waardoor minder insuline zal worden geproduceerd. Ten tweede, vet stuurt een hormonaal signaal naar de hersenen dat zegt: ” Stop met het eten , ” en hoe minder calorieën je eet, hoe minder insuline je lichaam aanmaakt . Ten derde, vet maakt voedsel lekkerder. Dus door vet ( dat geen invloed heeft op de insuline ) uit de voeding te halen en te vervangen door koolhydraten (die een sterk stimulerend effect op insuline hebben ), weet je zeker dat je aan zult komen. Echter, niet alle vetten gelijk. Het beste type vet om terug toe te voegen in je dieet zijn enkelvoudig onverzadigde vetten, deze zitten in olijfolie , avocado’s, amandelen en een aantal noten , en omega – 3 vetten , gevonden in vis en visolie.

Zone dieet feit # 6: De primaire voorspeller van hartziekten is een hoog niveau van insuline

Hart-en vaatziekten is een vaak de meest voorkomende overlijdensoorzaak van zowel mannen als vrouwen. De beste voorspeller van hartkwaal is niet een hoog cholesterolgehalte of een te hoge bloeddruk, maar de verhoogde niveaus van insuline! Dit is de reden waarom een hoog koolhydraten/vetarme diëten uiterst gevaarlijk voor hart- patiënten zijn.

Zone dieet feit # 7: Koolhydraten versnellen het verouderingsproces

Je kunt niet helemaal zonder koolhydraten. Je moet een aantal koolhydraten bij elke maaltijd nemen voor een optimale werking van de hersenen, máár het teveel eten koolhydraten heeft een slecht effect: de overproductie van insuline. De primaire oorzaak van veroudering is door de voortdurende productie van overtollige insuline en haar vermogen om de ontwikkeling van chronische ziekten te versnellen.

Zone dieet feit # 8: De zone is geen eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is precies wat het zegt: je eet grote hoeveelheden eiwit, vaak rijk aan verzadigd vet. Bij het zone dieet eet je nooit meer dan 3-4 gram van een eiwit met een laag vetgehalte bij bepaald maaltijd. Dit is precies wat vrijwel elke voedingsdeskundige adviseert.

facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather